brown wooden seat beside white wooden table

Goedkoop renoveren: geldbesparende geheimen onthuld

Droomt u van een nieuwe badkamer, keuken, zolder of een volledig nieuwe woning? Dan is een renovatie de perfecte manier om uw woning naar uw eigen smaak in te richten. Maar een renovatie kan een flinke hap uit uw budget betekenen. In deze gids geven we u alle tips die u nodig heeft om geld te besparen op uw renovatie. Als u het slim aanpakt, kunt u uw woning zelfs energiezuiniger maken en hiermee op de lange termijn heel veel geld besparen op uw energierekening.

Zelf klussen, zelf voldoening creëren

man en vrouw met helm die zelf hun renovatie doen

Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen, is door zelf de handen uit de mouwen te steken. Kleine klussen zoals schilderen, behangen, of het verwijderen van oude vloerbedekking en andere sloopwerken kunt u vaak zelf doen. Ga in overleg met uw aannemer om te bespreken welke werken u nog zelf kan doen of bij de welke klussen u kan helpen. Dit bespaart niet alleen arbeidskosten maar geeft u ook een gevoel van voldoening en grotere betrokkenheid bij het renovatieproject.

Maak gebruik van subsidies voor renovaties in Oost-Vlaanderen

man zit op geld

Controleer de beschikbare subsidies en belastingvoordelen voor renovaties in uw regio. Overheidsinstanties bieden vaak financiële premies om energiebesparende maatregelen te treffen en uw woning op te knappen. Later in deze blogpost gaan wij er verder op in. Uw gemeente kan ook verschillende premies geven, wat kan variëren in plaatsen zoals Evergem, Lievegem, Kaprijke, Gent, enz. Distributienetbeheerders kunnen ook premies geven. Door gebruik te maken van deze regelingen, kunt u veel geld terug krijgen via verschillende subsidies. Bovendien draagt u bij aan een duurzamer leefklimaat.
Meer info:
https://www.premiezoeker.be/
https://www.fluvius.be/nl/premies
https://stad.gent/nl/wonen-bouwen/premies-en-lening-voor-wonen-en-bouwen/premies-bij-bouwen-en-renoveren

Voorkom structuurveranderingen

Focus op energiezuinige maatregelen

man op dak die zonnepanelen plaatst

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Door uw woning energiezuiniger te maken, kunt u fors op uw energierekening besparen. Enkele voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn:

  • Het plaatsen van dubbel glas
  • Het isoleren van uw dak, muren en vloer
  • Het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen
  • Plaatsen van zonwering

Meer info:
https://mijnenergiehuis.be/
https://stad.gent/nl/energiecentrale
https://www.dialoog.be/bouwadvies/duurzaam-bouwadvies/

Profiteer van 6% BTW op materiaal en werkuren als je huis ouder is dan 10 jaar

huis ouder dan 10 jaar

In België geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% op verbetering, onderhoud, herstelling en renovatiewerken voor woningen ouder dan 10 jaar als je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op zowel bouwmaterialen als werkuren.
Meer info:
https://www.premiezoeker.be/premie/Federaal/verlaagd-btw-tarief-6-procent-bij-renovatie

Hergebruik materialen of gebruik tweedehands materialen

boy sitting while holding electronic device part

Overweeg het hergebruiken van bestaande materialen in uw woning of het aanschaffen van tweedehands bouwmaterialen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan kostenbesparingen. Van deuren en ramen tot vloeren en meubels, tweedehands materialen kunnen karakter en stijl toevoegen aan uw renovatieproject. 

Voorkom structuurveranderingen

man klimt op ladder bij verbouwing

Het vermijden van ingrijpende structurele veranderingen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van uw renovatiekosten. Door de bestaande indeling van uw woning te behouden, voorkomt u extra kosten voor het verplaatsen van leidingen en muren. Het is belangrijk op te merken dat niet alle muren gelijk zijn: sommige muren zijn dragend, terwijl andere dat niet zijn. Niet – dragende muren verwijderen zal een stuk goedkoper uitkomen dan wanneer u beslist een dragende muur te verwijderen (vergt meer veiligheidsmaatregelen en tijd). Door in gesprek te gaan met een aannemer of architect voordat u belangrijke structurele beslissingen neemt, kunt u niet alleen geld besparen, maar ook de integriteit van uw huis behouden.

Conclusie

Door deze tips te integreren in uw renovatieproject, kunt u niet alleen geld besparen maar ook uw ecologische voetafdruk verkleinen. Neem contact op met een ervaren renovatie aannemer of architect om u te helpen bij het realiseren van uw droomhuis op de meest budgetvriendelijke manier.